Ismét eltelt egy esztendő és sor került a Magyar Kyokushin Karate Szervezet XXXII. Nyári Nemzetközi Edzőtáborára.

Jászberény, 2009.07.13. – 07.19.

A 410-táborlakó egy héten keresztül tanulta, gyakorolta együtt a karate mozgásanyagát. Több külföldi országból – Csehország, Románia, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Oroszország- is érkeztek karatékák. A meghívott instruktor Shihan Borut Kincl, a Ryukyu kempo 6. danos mestere, a szlovén, hadsereg elit alakulatának közelharc kiképzője volt. Egyesületünkből négy fő, Kovács sensei, Zsila Róbert, Bojtor Edit és Papp Dániel utaztak el a jászság fővárosába bővíteni tudásukat.
Az edzéseket (napi 3), különböző szempontok szerint osztották szét a szervezők, a csoportok kevés korlátozással szabadon választhatóak, ill. átjárhatóak voltak.
Reggel a 6-7 -ig tartó edzéseken senior, versenyzői, generál és utánpótlás csoportokban, hosszú távú állóképességet, erő-állóképességeket és gyorsasági képességeket különböző gyakorlatokkal – volt, hogy egy órán át tartó küzdelmekkel – próbálták fejleszteni a mesterek.
A seniorok többek között Streching (nyújtó) és speciális erősítő gyakorlatokkal foglalkoztak ahol a mozgásszervi problémák megelőzésére és javítására helyezték a hangsúlyt. De sor került a jóga gyakorlására és a küzdőjátékok oktatásának tanulására is.
A délelőtti edzésen 10-12-ig, nagyobbrészt a formai végrehajtásra helyeződött a hangsúly, kihon és az eddig megtanult katák gyakorlására, valamint magas szintű katák tanulására és értelmezésére nyílott lehetőség. Itt jellemzően övfokozatonként történtek a csoportbontások.
A délutáni oktatásokon 17-19-ig általában a küzdelmi feladatoké volt a főszerep, többek között a küzdőtechnikai elemek csiszolásán, a pontkesztyű és pajzs használatán, irányított és szabad küzdelmeken. Ekkor külön edzhettek az instruktorok, versenyzők, generálok és az utánpótlás korcsoport. Pénteken a kyu-fokozat, szombat délelőtt a Dan-fokozat technikai vizsgái zajlottak. A küzdővizsgára szombaton délután került sor.

Foto album

A következő sorokban tábori résztvevőink beszámolója olvasható.

  „Az első napon a megérkezést követően egy átmozgató edzésen vettünk részt, amellyel megkezdődött az edzőtábor, csoportokban kezdtük el az edzést, ahol Robika és Editke küzdőtechnikai alapokat gyakorolta. Az utánpótlás korúak csapatokat alkottak köztük a mi Dancsink és a tábor végéig különféle feladatokat hajtottak végre.
Kedden reggel Sensei Stefivel a gyorsaságunkat fejlesztettük. Az utánpótlás korúak pedig sorversenyeztek. A reggeli edzések helye a főiskolai kollégium melletti műfüves pálya volt, amiről annyit tudni kell, hogy amikor ott volt az edzés, akkor a talpunk fekete árnyalatú lett (ezt a képek közötti fotók is bizonyítják). A délelőtti edzésen a kihon, idokihon gyakorlása volt a cél, melyet övfokozat szerinti csoportbontásban végeztünk. A dan vizsgára készülők Shihan Furkó Kálmán edzésein gyakorolhattak. A délutáni edzésen Shihan Borut edzésén vettünk részt a versenyzői csoportban, ahol a kempo rendszerében gyakoroltuk a küzdelmet. Dani közben a csoportjával küzdőtechnikai alapokat sajátított el.
A szerda reggeli edzésen az erősítés, állóképesség növelése volt a cél, a genaral csoport, futással kezdte, a gyerekeknek pedig senseiünk és Rinyu sensei tartott foglalkozást. Az edzést követően Danika kirándulni indult a Mátrába. Szépen összecsomagolta a cuccait, majd a portás bácsinál hagyta megőrzés céljából. Buszoztak, majd a Kékestetőre felcammogtak nagy nehezen, egymásnak adva az erőt, lelkileg és testileg megtörve éhesen várták a napi betevőt, majd egy fél órás várakozás után, a hegy csúcsán csócsáltak minden ehetőt. A 10 órási edzés időpontjait ettől a naptól kezdve előre hozták 9:30-ra a nagy melegre és a benne fővőkre való tekintettel. Innentől már az összes d.e. és d.u. edzés fél órával hamarabb kezdődött a tervezettnél. A barna öveseknek Shihan Borut tartott edzést, ahol a katák értelmezése volt cél, önvédelmi gyakorlatokkal vegyítve. A délutáni edzésen a mozgás és a technika kapcsolatát próbáltuk megérteni a versenyzői csoportban. A szerdai napon hőség miatt vízhiányban, a csütörtökön pedig víztöbbletben szenvedtünk, ugyanis rendesen eláztatott az eső minket.
Csütörtök reggelén az állóképességünket küzdelemmel próbáltuk fejleszteni, ahol eleinte árnyékolással melegítettünk, majd elkezdtük az egy órás küzdelmet. A küzdelmek során nem az ellenfél legyőzése volt a cél, hanem a technika csiszolása, illetve a figyelem fejlesztése. Senseiünk ez idő alatt jóga órán vett részt, ahol nagy erőfeszítésébe került, hogy a nagy lazaság közben lazán el ne szenderedjen. Danci piros pecsenyézett küzdőjátékok keretében. Délelőtt a kihon illetve katák gyakorlása következett. Délután Shihan Borut tartott önvédelmi edzést.
A péntek reggeli edzésen állóképesség fejlesztése volt partnerrel, előbb csak kéz-, utána csak láb technikákat lehetett használni, majd a végén minkét technikával lehetett gyakorolni. A délelőtti edzésen ismét kihon és kata gyakorlás volt a feladat a barna öves csoportnak, ahol a kata gyakorlás során a hangsúly azon volt, hogy szinkronban mozogjunk. Délután Shihan Borut tartott önvédelmi edzést, ahol egy hosszabb mozdulatsorozatot gyakoroltunk be, amiben volt ütés, rúgás, könyöklés, térdelés, fejelés, kar és csukló feszítés, majd a legvégén leszorítás, fojtás.
Az utolsó napon, a szombat reggeli átmozgató edzés után, délelőtt magas szintű katákat gyakoroltunk, délután pedig következhetett a küzdővizsga. A vizsgát megelőzően fényképezkedésen és egy színvonalas, különleges megnyitón vehettünk részt.

 

 A tábor ideje alatt a folyamatos programok kötötték le azokat is akik az edzések során kevésbé fáradtak el. Például volt egy filmvetítés hétfő este az úszósport legjobbjairól. Kedden pedig Sípos László tartott előadást, a rovás jelene és jövője témájában. Nagyon érdekes dolgokat hallhattunk. De aki bírta a hőséget lehetett napközben strandra menni, sőt éjszakai fürdőzés is szerepelt a programban. Kovács senseinek is volt elfoglaltsága bőven, ugyanis tábor közben került sor az MKKSZ rendes közgyűlésére is, és voltak különböző szakmai gyűlések, összejövetelek is (bírói, továbbá utánpótlás bizottsági).
A reggeli, ebéd, vacsora mennyisége jó volt, bár volt, amikor a mi Danink alig evett, de volt, amikor akár duplát is meg tudott volna enni. A táborban az idő – a kitűnő szervezésnek és programbőségnek köszönhetően – olyan gyorsan elrepült, hogy mire észbe kaptunk már indulhattunk is haza. Kis csapatunk jól érezte magát, és a jövő évi táborba is bizonyosan ellátogat.”

 

Osu!