Funkcionális Mozgásminta Szűrés

FMS

JELENTKEZZ MOST

Kovács Lajos
Tel: 30/399-7977

ASSZIMETRIÁK ÉS

LIMITÁCIÓK FELISMERÉSE

KORREKCIÓS ELJÁRÁSOK

 

FMS

FUNKCIONÁLIS MOZGÁSMINTA SZŰRÉS

 

A testünk mozgásmintái meghatározzák, mennyire vagyunk egészségesek és mennyire leszünk azok a jövőben.

Ahogy növünk, bekényszerülünk az iskolapadba, egész nap ülünk, jönnek a sérülések, fájdalmak. A fájdalom pedig olyan inger az idegrendszernek, amiből menekül. Erre a mozgásprogramunk reagál, próbálja kikerülni a fájdalmas pontot, hogy minél kevésbé terhelje a szervezetet. A központi idegrendszer tehát a fájdalom vagy terhelés elől mindig a legkisebb ellenállás irányába menekül, a kompenzáció erre fog megvalósulni.

A fájdalom hatására átíródnak a régi, jó mozgásprogramok, kialakul az új szokás, megerősödik az új kompenzációs minta, és akkor is megmarad, ha a fájdalom már rég elmúlt. Ha bármilyen mozgást végzünk, az idegrendszer ezekhez a mozgásmintákhoz nyúl vissza a kivitelezéskor. Ezért rádolgozunk, megerősítjük és szokásunkká tesszük a rossz mintát. Minél többet ismételjük, az idegrendszerbe annál jobban bevési azt.

De vajon miért gond, ha az alap mozgásmintáink hibásak?

Azért, mert a rossz funkcionális mozgásminták (aszimmetriák, kompenzációk) a legjobb előrejelzői a későbbi sérüléseknek. Az ülő életmód a csípő mobilitás vesztésével jár, az állandó görnyedés miatt pedig a gerincs és a légzés is torzul. Mivel minden mindennel összefügg, ezek az elváltozások további deformitásokat okoznak. Minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme – a teljesítményünk pedig a mozgásmintáink láncolatára épül. Ha valakinek van egy sérülése az egyik oldalán, illetve folyamatosan az egyik oldala domináns, a fájdalom és a kímélet miatt a gyógyulás ideje alatt folyamatosan a másik oldalt fogja terhelni. Az extrémen terhelt oldal pedig szintén sérül, ami további sérüléseket von maga után, teljesen felborítva a testi felépítési láncolatot. Amikor a fájdalom elmúlik, addigra ezek a változások pedig az idegrendszerben rögzültek, és a felépülés után is maradnak.

Az FMS szűrőrendszer hatékonyságát klinikai és kutatási eredményekkel támasztották alá.

A szűrés során világossá válnak a mozgásmintáink gyenge pontjai (aszimmetriák, kompenzációk, melyeket mozgás közben használunk). Az FMS szűrőit használva az FMS szakértő segítségével azonosítani lehet a rossz mozgásmintákat, és az információk birtokában mindenkinek egyénre szabottan lehet korrekciós tervet készíteni. Ebben az esetben új mozgásmintát tanulunk, vagy a berögzült mintákat átprogramozzuk, és helyreállítjuk az egészségi állapotot.

Kovács Lajos FMS szakértő

Kovács Lajos

Tel: 30/399-7977

Rólam

A Senshi SE megalakulása óta az egyesület vezetőjeként, oktatójaként tevékenykedem, 3. dan-os Kyokushin Karate oktató, emellett NMPT Instruktor, GFM Level 1 Instruktor, Mediball oktató, FMS szakértő vagyok. Az edzőteremben csoportos edzéseket (karate, kettlebell, funkcionális köredzés) és gerinctornát tartok. A GerincKovácsok tagjaként manuálterápiás kimozgatásokkal, különféle kezelésekkel, masszázsokkal segítem a hozzám érkezőket. Rólam többet megtudhatsz itt.

„A sport nem valamiféle büntetés, amit el kell szenvedned, hogy karcsú lehess. Sokkal inkább a testeddel való helyes kapcsolat egyik része – azért adod neki cserébe, amit érted tesz. A tested szeretne mozogni. – Marianne Williamson

Edzéseink

KYOKUSHIN KARATE

THAI BOX

BRAZIL JIU JITSU

MMA

GRAPPLING

KETTLEBELL

FUNKCIONÁLIS KÖREDZÉS

INTERVALL

TRX

GERINCTORNA

JÓGA

FMS SZŰRÉS

KIMOZGATÁSOK, MASSZÁZSOK

még nem késő

KEZDD EL MOST

Jelntkezz edzéseinkre, óráinkra vagy kérj egy időpontot FMS Szűrésre! Ha relaxációra várgysz foglalj egy masszázs időpontot!