Ötödik alkalommal került megrendezésre Várhelyen Karate, Harcművészeti és Életmód tábor a Senshi Sportegyesület megrendezésében.

Szeghalom (Várhely), 2010.08.10-15

Foto album

Volt, hogy a hagyományokkal és volt hogy a természettel  ismerkedtek a résztvevők, ezek pedig mind meghatározó tényezőkké válhatnak majd életükben, formálódó életmódjukban. Valós irányt mutathat a gyerekek egymáshoz, a közösséghez, a természethez való kapcsolatukhoz. A színes programok, a klubok közti kapcsolatot tovább erősítették, a közösségi élet kialakulását és az egészséges, testedzésben gazdagabb életmód kialakítását segítették elő.
A szakmai jellegű (karate) programokban a fizikális feladatokon túl a fegyelem, önfegyelem, figyelem és az erkölcsi normák betartásán volt a hangsúly.
A tábor vezetője Sensei Kovács Lajos, 3.dan-os mester volt.
Az edzések színvonalát rangos meghívott vendégek emelték, akik, a nem kevés tudásukból próbáltak ez idő alatt minél többet átadni. Sihan Gregor László 5.dan, a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke a szerda délelőtti edzésre érkezett és önvédelmet oktatott a tábor lakóinak.  A tábor kezdetétől a végéig részt vett az Abasári Tekeres SK vezetője, Sensei Tóth Attila 4.dan Kata Európa bajnok, többszörös Kata Európa bajnoki dobogós, sokszoros magyar bajnok, és felesége, Sempai Tóth Renáta 1.dan Kata többszörös magyar bajnok.
Sensei Tóth Attila klubvezetői, oktatói, versenyzői ismeretei, rendkívüli segítséget nyújtottak.  A gyerekek speciális képzést kaptak a Kata formagyakorlat magas szintű elméleti és gyakorlati megismeréséről, az alapoktól egészen a csiszolt mozdulatokig. Attila sensei szakmai felkészültsége páratlan és egyedül álló nem csak határainkon belül, de Európa szerte is. Eredményei igazolják, kitartó munkája és töretlen elszántsága példaképpé válhat a következő nemzedék kiformálódásában.
A csütörtöki edzésekre a  Kabai Meteorit Sportegyesület Bushido Karate Klubjának vezetője, Sempai Nagy Tibor, 1.danos mester érkezett 12 fős csapatával. Ezen a napon került sor a nagy sikernek örvendő vízi edzésre is.
A mesterek személyes részvétele nagy megtiszteltetés volt a helyi karatésok számára és a jövőre nézve követendő példa értéket biztosít. A meghívott mesterek edzései, előadásai és a velük történt beszélgetések hatására sokat fejlődött a résztvevők technikai tudása és személyisége.
A tábor utolsó előtti napján került sor az övvizsgára, ahol a nehéz próbát bevállalók bizonyíthatták felkészültségüket, szakmai, erőnléti és küzdelmi jártasságukat. A vizsgán nyolc főnek sikerült magasabb övfokozatot elérnie.

Az edzéseken túl, különböző programokon vettek részt kicsik és nagyok. Pénteken parlagfű gyűjtési akcióra, szombaton a „Mundérba bújt történelem” című magán gyűjteményt, és a Hagyományőr Fesztivált meglátogatására került sor. Az edzések közti szabadidőben és esténként asztaliteniszre, asztali-focira, vízi-bombázásra focira és bekötött szemes focira, röplabdázásra, sakkozásra, filmnézésre, bulizásra és sok-sok más játékra is adódott lehetőség.

A tábor során végig tartó csapatverseny teljesen összekovácsolta a közösséget. A tábor zárásaként került sor, a csapatok által költött csatakiáltások és csapatversek meghallgatására, és a csapatverseny értékelésére.

A résztvevők szakmai fejlesztése, a sport pozitív hatásain keresztül az egészséges életmód szemléletének kialakítása, közösségi életre és önállósodásra való nevelés, ezen túlmenően a sportbaráti kapcsolatok mélyítése, a természet megismerése ápolása, a hagyományok megismerése mind megvalósultak, és mindez úgy, hogy a szabadidő hasznos eltöltésére a természetben került sor.

A tábor remek felkészülési lehetőséget biztosított a Szeghalmon szeptember 26-án megrendezésre kerülő őszi Regionális Nyílt versenyre, valamint az  országos versenyekre is.

A kitűzött célt minden tekintetben sikerült elérni, a Várhelyi Ifjúsági Tábor ismét bizonyította, hogy közös programok lebonyolítására termett.