A Magyar Kyokushin Karate Szervezet 2005. évi 28. Nyári Edzőtáborát a Pécsi Tudományegyetemen rendezte meg, 2005. július 10-16-ig ismét nagy létszámmal (kb. 260 fő.)

Foto album

Edzőtáborban jártunk.

A tábor instruktorai voltak:

Shihan Furkó Kálmán 6. dan
Sensei Karmazin György 4. dan
Sensei Bencze Antal 4. dan
Sensei Dr. Csizmadia Zsolt 4. dan

A napi három edzés kemény erőpróba elé állította a kyokushin karatésokat, hiszen erőnléti, kondicionáló tréning, nyújtás, gimnasztika mellett kihon, kata, bázistechnika, kombinációk gyakorlása, küzdőtechnikai, küzdelmi és önvédelmi gyakorlatok jelentették a „menüt”, a megszokott kyós fegyelemmel.
A tábor résztvevői számára választhatóak voltak a versenyzői, senior és generál csoport edzései, melyek a különböző korú, és fölkészültségű karatékáknak nyújtottak megfelel edzési lehetőséget, figyelembe véve edzettségük fokát és életkorukat is.
Külön érdekesség volt, hogy meghívott edzőként Sensei Kovács Attila, a Magyar Ju-Jitsu szervezet elnöke tartott színvonalas önvédelmi jellegű edzéseket. Mindezek mellett szakmai jellegű elméleti programok is várták a tábor résztvevőit, ennek megfelelően a több éves edzéselméleti program részeként idén is Dubecz József tanár úr tartott előadást, az edzésterv készítésének tudományos kérdéseiről.
A jövő évi Eb felkészülése miatt a válogatott versenyzők részére speciális küzdelmi jellegű tréningeket tartottak. Idén is alkalom nyílt a táborban a szövetség közgyűlésének gyors és hatékony megtartására. Kiemelt témaként szerepelt a harmadik világkupa értékelése és a Diákolimpia elemzése.
A tábor végén övvizsgát tartottak, amelynek eredményeként többen szereztek magasabb tanuló övfokozatot, 17 fő vizsgázott sikeresen 1. dan fokozatra, 7 fő 2. danra és 3 fő harmadik danra.

Egyesületünket Kovács Lajos klubvezető, Bojtor Edit, és Elek Imre képviselték. A következőkben Bojtor Edit élménybeszámolóját olvashatják:

„Közel 300-an voltunk a táborban, az edzések reggel 6-7- ig, délelőtt 10-12- ig és délután 16-18-ig voltak. Az időjárás az első két napon borús, esős volt, de ez nem jelentett akadályt a programok megtartásában. Esős napokon teremben edzettünk, egyébként a szabad ég alatt, a sportpályán. A beérkezéskor mindenki megkapta a tábor részletes edzésprogramját napi bontásban. A reggeli és délutáni edzéseken külön választható volt versenyzői, senior és generál csoport, és mi dönthettük el, hogy melyikhez szeretnénk csatlakozni, délelőtt pedig övfokozat szerinti felosztásban folyt a munka. Nehéz volt alkalmazkodni a kora reggeli kemény megterhelésekhez, de jó érzés volt kellemesen elfáradni. Elvégre ezért jöttünk 🙂 .
Nekem különösen tetszettek Sensei Tóth Attila katás edzése, Sempai Szövetes Vera küzdőjellegű és Sensei Bencze Antal pajzsos edzései. Az instruktori és versenyzői csoportnak külön színvonalas edzésprogramokat biztosítottak a tábor szervezői. Meghívott előadók színesítették a tábori programokat, mint pl. Dubecz József, a Testnevelési Egyetem tanárának előadása az edzéselméletről és az éves edzéstervről. Külön emelte a tábor színvonalát Sensei Kovács Attila, a Magyar Ju-Jitsu szervezet elnöke által az instruktoroknak tartott bemutató edzése.
A kaja nagyon finom és bőséges volt. Szabadidőnket volt a legnehezebb beosztani, sosem tudtuk, hogyan pihenjünk és csavarogjunk egyszerre. De ezt a problémát is sikerült áthidalnunk. Pécs több nevezetességét megtekintettük (Dzsámi, dóm, stb.) Kirándultunk a Tv-torony kilátójához és csütörtök este a közeli harkányi gyógyfürdőben lazítottuk megfáradt izmainkat. Jó emlék marad a közös pizzázás és az a „két jó nagy gömb fagyi”.
Csütörtökön volt a kyu övvizsga, pénteken délelőtt pedig a dan vizsga technikai része és délután a küzdővizsga – ami rendkívül kemény volt. Aki 1. danra vizsgázott, 30 emberrel, aki 2. danra, 40 emberrel, aki pedig 3. danra állt fel, annak 50 emberrel kellett megküzdenie.
Összességében tehát egy nagyon jó hangulatú és színvonalas edzésekkel teli táborban vehettünk részt.”

Bojtor Edit