FMS: Funkcionális Mozgásminta Szűrés

A testünk mozgásmintái meghatározzák, mennyire vagyunk egészségesek és mennyire leszünk azok a jövőben. A mozgásmintákat, mindannyian használjuk a hétköznapokban, akkor is, ha nem tudatosan tesszük. Ezeket gyermekkorunkban sajátítottuk el, lépésről lépésre (forgatjuk a fejünket az ágyban, fordulunk, mászunk, guggolunk, mászunk).

A testünk mozgásmintái meghatározzák, mennyire vagyunk egészségesek és mennyire leszünk azok a jövőben.

Ahogy növünk, bekényszerülünk az iskolapadba, egész nap ülünk, jönnek a sérülések, fájdalmak. A fájdalom pedig olyan inger az idegrendszernek, amiből menekül. Erre a mozgásprogramunk reagál, próbálja kikerülni a fájdalmas pontot, hogy minél kevésbé terhelje a szervezetet. A központi idegrendszer tehát a fájdalom vagy terhelés elől mindig a legkisebb ellenállás irányába menekül, a kompenzáció erre fog megvalósulni.

A fájdalom hatására átíródnak a régi, jó mozgásprogramok, kialakul az új szokás, megerősödik az új kompenzációs minta, és akkor is megmarad, ha a fájdalom már rég elmúlt. Ha bármilyen mozgást végzünk, az idegrendszer ezekhez a mozgásmintákhoz nyúl vissza a kivitelezéskor. Ezért rádolgozunk, megerősítjük és szokásunkká tesszük a rossz mintát. Minél többet ismételjük, az idegrendszerbe annál jobban bevési azt.

De vajon miért gond, ha az alap mozgásmintáink hibásak?

Azért, mert a rossz funkcionális mozgásminták (aszimmetriák, kompenzációk) a legjobb előrejelzői a későbbi sérüléseknek. Az ülő életmód a csípő mobilitás vesztésével jár, az állandó görnyedés miatt pedig a gerincs és a légzés is torzul. Mivel minden mindennel összefügg, ezek az elváltozások további deformitásokat okoznak. Minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme – a teljesítményünk pedig a mozgásmintáink láncolatára épül. Ha valakinek van egy sérülése az egyik oldalán, illetve folyamatosan az egyik oldala domináns, a fájdalom és a kímélet miatt a gyógyulás ideje alatt folyamatosan a másik oldalt fogja terhelni. Az extrémen terhelt oldal pedig szintén sérül, ami további sérüléseket von maga után, teljesen felborítva a testi felépítési láncolatot. Amikor a fájdalom elmúlik, addigra ezek a változások pedig az idegrendszerben rögzültek, és a felépülés után is maradnak.

Az FMS szűrőrendszer hatékonyságát klinikai és kutatási eredményekkel támasztották alá.

A szűrés során világossá válnak a mozgásmintáink gyenge pontjai (aszimmetriák, kompenzációk, melyeket mozgás közben használunk). Az FMS szűrőit használva az FMS szakértő segítségével azonosítani lehet a rossz mozgásmintákat, és az információk birtokában mindenkinek egyénre szabottan lehet korrekciós tervet készíteni. Ebben az esetben új mozgásmintát tanulunk, vagy a berögzült mintákat átprogramozzuk, és helyreállítjuk az egészségi állapotot.

Kovács Lajos FMS szakértő

tel: 30/399-7977

 

Mérés és kiértékelés ára: 8.000 Ft

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Miért jó egy magánóra?

Tovább

Csoportos edzések időpontjai

Tovább

Mi is az az FMS?

Tovább

Köszönjük a támogatást!

  • MOZOGJ VELÜNK !