Ünnepeltek a harcművészek! Szeghalmon, a Városi Sportcsarnokban közepes érdeklődés mellett rendezte meg a Békés Megyei Karate és Harcművész Szövetség a 2006-os évet lezáró, hagyományosnak mondható bemutató műsorát, a BUDO gálát.

Foto album

A vendéglátó Senshi Kyokushin Karate Egyesület, csakúgy, mint az eddigi szeghalmi rendezvényeken kifogástalan házigazdának bizonyult. A tíz önálló részből álló show műsor elején a részvevők egy perces főhajtással adóztak a nemzet Sportolója, Puskás Ferenc emlékének. Veress József, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket, felidézve emlékeit, amikor kyokushin karate edzésekre járt. A megnyitó beszédet Shihan Gregor László (5.Dan) a Békés Megyei Karate és Harcművész Szövetség elnöke mondta el. Szakértő vendégek, és szakértő közönség jellemezte a gálát, ami azért örvendetes, mert a különféle stílus és látvány elemeit egyaránt értékelte és helyén kezelte. Az ezért kialakult jó hangulat a résztvevők és nézők között egyaránt, végig kísérte a Gála műsorát.

Békéscsabai Lakótelepi SE ITF Taekwon-do

Az első csapat a Békéscsabai Lakótelepi SE ITF taekwon-dosai voltak, akik látványos formagyakorlatokat, töréstechnikát, formagyakorlat értelmezést mutattak be. Az ifjúsági válogatott Dávid Péter ugró rúgásait, nővére, az EB bronzérmes Nóra precíz formagyakorlatát, és edzőjük, Krajcsó István mester önvédelem jellegű értelmezését sokan tapsolták meg. Ez a felkészültség a többi csapatra is vonatkozott.

Wing-Tsun Kung-Fu

A Wing-Tsun magyar és kelet Európai instruktor-helyettese, a derecskei Széll Gábor mester és tanítványai, – köztük a csabai Beke Károly mester-egy kimondottan önvédelem alapú gyakorlatsorral jöttek. Széll mester, aki a katonai önvédelem kiváló oktatója, az egyszerre rátámadó öt tanítványát is a „helyére tette”, a legnagyobb tapsot talán a híres ragadós kéz, a „chisao” bekötött szemmel történt alkalmazásával érte el, de gondoskodott a nézők elméleti felvilágosításáról is. Mivel több mester tanítványa is fellépett, ez már eleve magasra tette a demonstráció színvonalát.

Iado, battodo, kendo.

Harmadikként lépett fel Juhász Kis Gábor és Bende Róbert, japán iado (kard) battodo (bot) és kendo (kardvívás) bemutatóval. A szakértő közönség néma csendben figyelte, a keleti ember áhítatával végrehajtott gyakorlatsort. Az egyik gyakorlatnál eltört az egyik gyakorló fakard (bokken) így az utolsó formációkat Bende Róbert a borotvaéles valódi katanával hajtotta végre. Hátborzongató volt látni, amikor a katana 5 (!) centiméterre állt meg partnere nyakától! Óriási bravúr!

Ezek után a szünetben a Sárréti Twirling Team és a Sárréti Majorette Csoport látványos bemutatója bizonyította, hogy nem csak a vadságnak, a harcnak, hanem a szépségnek is helye van a BUDO Gálán.

Békéscsabai Lakótelepi SE WTF Taekwon-do

A második rész a Békéscsabai Lakótelepi SE WTF taekwon-dosaival kezdődött. Szedoglavits Vilmos és Szedoglavits Alajos mesterek még rögtönzött edzést is tartottak kis tanítványaiknak, majd töréstechnika, formagyakorlat, küzdelem következett. Úgy tűnik, hogy hosszabb vegetálás után az olimpiai taekwon-do ismét fejlődés előtt áll, hiszen a klub szervettsége és a létszám, s edzőik lelkesedése ezt mutatja.

Shotokan karate

A shotokan karatét Farkas András mester, (Bcs.Lakótelepi SE) négy gyönyörű, mester szintű formagyakorlata képviselte. Az idén Európa-Kupa ezüstérmes Farkas mester elnyűhetetlenül és precízen dolgozott.

Békéscsabai Lakótelepi SE Kick-Box

A Kick-box bemutatón egyéni és páros látványosságok következtek. Fegyveres gyermek sai formagyakorlat (Balogh Norbert) után Csehi Katalin (EB 3.) és Szabó László (junior világbajnok) védés ellentámadás gyakorlata mutatta meg a kick-boksz jellegzetességét. A kondorosi Zsjak Zoltán mester eszközös formagyakorlatával (kama) bizonyította, nem véletlenül nyeri évek óta Magyarországon a formagyakorlat OB-t és a Világkupa versenyeket. Külön konferálták be a délután sztárvendégét, a Világ és Európa-bajnok Debreczeni Dezsőt, aki a profi világbajnoki öv alatt vonult be. Lábtechnikai bemutatója és a gyakorlatsort lezáró sai formagyakorlata élményszerű volt. Szabó László ugrókötél és Szeredi Zsolt nunchaku bemutatója tette teljesség a programot.

Aikido

Az aikidosok Juhász Kis Gábor vezetésével pörögtek, forogtak, dobtak, feszítettek és egy külön világot mutattak be. A kés elleni védekezés technikái is tapsra ragadtatták a nézőket.

Kyokushin

A házigazda Senshi Kyokushin karate Klub a kicsiket, és az élversenyzőket egyaránt tatamira küldte – nagy sikert aratva. A ma is aktív versenyzőnek számító Kovács Lajos mester, több ember elleni küzdelmével bizonyította, hogy kemény dió tehetséges tanítványainak, Zsila Róbertnek, Zsila Tamásnak és a többieknek. A kavics és a cseréptörések a kyokushin, és Kovács mester öklének keménységét bizonyították.

Kyokushin

Utoljára az EB ezüstérmes, ifj. Gyarmati Imre mester vezette bucsai kyokushin karatésok következtek. Mindent bemutattak, ami a kyokushin szépségét jelenti. A tréfás önvédelem, a több ember elleni harc, Rackó György mester élményszerű formagyakorlata, Gyarmati Imre mester technikás küzdelmi bemutatója, a töréstechnika lábbal, könyökkel, S amikor a végén Gyarmati mester sípcsonttal szétrúgott egy baseball-ütőt, a csattanás egyben egy jól sikerült, magas színvonalú BUDO Gála végét jelentette.

A Békés Megyei Karate és Harcművész Szövetség, jövőre is megrendezi majd a gálát, mert ez méltán fémjelzi a megyei szövetségben folyó tartalmas munkát.