Ismét eltelt egy esztendő és sor került a Magyar Kyokushin Karate Szervezet XXXII. Nyári Nemzetközi Edzőtáborára.


Jászberény, 2009.07.13. - 07.19.


A 410-táborlakó egy héten keresztül tanulta, gyakorolta együtt a karate mozgásanyagát. Több külföldi országból - Csehország, Románia, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Oroszország- is érkeztek karatékák. A meghívott instruktor Shihan Borut Kincl, a Ryukyu kempo 6. danos mestere, a szlovén, hadsereg elit alakulatának közelharc kiképzője volt. Egyesületünkből négy fő, Kovács sensei, Zsila Róbert, Bojtor Edit és Papp Dániel utaztak el a jászság fővárosába bővíteni tudásukat.
Az edzéseket (napi 3), különböző szempontok szerint osztották szét a szervezők, a csoportok kevés korlátozással szabadon választhatóak, ill. átjárhatóak voltak.
Reggel a 6-7 -ig tartó edzéseken senior, versenyzői, generál és utánpótlás csoportokban, hosszú távú állóképességet, erő-állóképességeket és gyorsasági képességeket különböző gyakorlatokkal - volt, hogy egy órán át tartó küzdelmekkel - próbálták fejleszteni a mesterek.
A seniorok többek között Streching (nyújtó) és speciális erősítő gyakorlatokkal foglalkoztak ahol a mozgásszervi problémák megelőzésére és javítására helyezték a hangsúlyt. De sor került a jóga gyakorlására és a küzdőjátékok oktatásának tanulására is.
A délelőtti edzésen 10-12-ig, nagyobbrészt a formai végrehajtásra helyeződött a hangsúly, kihon és az eddig megtanult katák gyakorlására, valamint magas szintű katák tanulására és értelmezésére nyílott lehetőség. Itt jellemzően övfokozatonként történtek a csoportbontások.
A délutáni oktatásokon 17-19-ig általában a küzdelmi feladatoké volt a főszerep, többek között a küzdőtechnikai elemek csiszolásán, a pontkesztyű és pajzs használatán, irányított és szabad küzdelmeken. Ekkor külön edzhettek az instruktorok, versenyzők, generálok és az utánpótlás korcsoport. Pénteken a kyu-fokozat, szombat délelőtt a Dan-fokozat technikai vizsgái zajlottak. A küzdővizsgára szombaton délután került sor.


A következő sorokban tábori résztvevőink beszámolója olvasható.


  „Az első napon a megérkezést követően egy átmozgató edzésen vettünk részt, amellyel megkezdődött az edzőtábor, csoportokban kezdtük el az edzést, ahol Robika és Editke küzdőtechnikai alapokat gyakorolta. Az utánpótlás korúak csapatokat alkottak köztük a mi Dancsink és a tábor végéig különféle feladatokat hajtottak végre.
  Kedden reggel Sensei Stefivel a gyorsaságunkat fejlesztettük. Az utánpótlás korúak pedig sorversenyeztek. A reggeli edzések helye a főiskolai kollégium melletti műfüves pálya volt, amiről annyit tudni kell, hogy amikor ott volt az edzés, akkor a talpunk fekete árnyalatú lett (ezt a képek közötti fotók is bizonyítják). A délelőtti edzésen a kihon, idokihon gyakorlása volt a cél, melyet övfokozat szerinti csoportbontásban végeztünk. A dan vizsgára készülők Shihan Furkó Kálmán edzésein gyakorolhattak. A délutáni edzésen Shihan Borut edzésén vettünk részt a versenyzői csoportban, ahol a kempo rendszerében gyakoroltuk a küzdelmet. Dani közben a csoportjával küzdőtechnikai alapokat sajátított el.
  A szerda reggeli edzésen az erősítés, állóképesség növelése volt a cél, a genaral csoport, futással kezdte, a gyerekeknek pedig senseiünk és Rinyu sensei tartott foglalkozást. Az edzést követően Danika kirándulni indult a Mátrába. Szépen összecsomagolta a cuccait, majd a portás bácsinál hagyta megőrzés céljából. Buszoztak, majd a Kékestetőre felcammogtak nagy nehezen, egymásnak adva az erőt, lelkileg és testileg megtörve éhesen várták a napi betevőt, majd egy fél órás várakozás után, a hegy csúcsán csócsáltak minden ehetőt. A 10 órási edzés időpontjait ettől a naptól kezdve előre hozták 9:30-ra a nagy melegre és a benne fővőkre való tekintettel. Innentől már az összes d.e. és d.u. edzés fél órával hamarabb kezdődött a tervezettnél. A barna öveseknek Shihan Borut tartott edzést, ahol a katák értelmezése volt cél, önvédelmi gyakorlatokkal vegyítve. A délutáni edzésen a mozgás és a technika kapcsolatát próbáltuk megérteni a versenyzői csoportban. A szerdai napon hőség miatt vízhiányban, a csütörtökön pedig víztöbbletben szenvedtünk, ugyanis rendesen eláztatott az eső minket.
  Csütörtök reggelén az állóképességünket küzdelemmel próbáltuk fejleszteni, ahol eleinte árnyékolással melegítettünk, majd elkezdtük az egy órás küzdelmet. A küzdelmek során nem az ellenfél legyőzése volt a cél, hanem a technika csiszolása, illetve a figyelem fejlesztése. Senseiünk ez idő alatt jóga órán vett részt, ahol nagy erőfeszítésébe került, hogy a nagy lazaság közben lazán el ne szenderedjen. Danci piros pecsenyézett küzdőjátékok keretében. Délelőtt a kihon illetve katák gyakorlása következett. Délután Shihan Borut tartott önvédelmi edzést.
  A péntek reggeli edzésen állóképesség fejlesztése volt partnerrel, előbb csak kéz-, utána csak láb technikákat lehetett használni, majd a végén minkét technikával lehetett gyakorolni. A délelőtti edzésen ismét kihon és kata gyakorlás volt a feladat a barna öves csoportnak, ahol a kata gyakorlás során a hangsúly azon volt, hogy szinkronban mozogjunk. Délután Shihan Borut tartott önvédelmi edzést, ahol egy hosszabb mozdulatsorozatot gyakoroltunk be, amiben volt ütés, rúgás, könyöklés, térdelés, fejelés, kar és csukló feszítés, majd a legvégén leszorítás, fojtás.
  Az utolsó napon, a szombat reggeli átmozgató edzés után, délelőtt magas szintű katákat gyakoroltunk, délután pedig következhetett a küzdővizsga. A vizsgát megelőzően fényképezkedésen és egy színvonalas, különleges megnyitón vehettünk részt.

 

 A tábor ideje alatt a folyamatos programok kötötték le azokat is akik az edzések során kevésbé fáradtak el. Például volt egy filmvetítés hétfő este az úszósport legjobbjairól. Kedden pedig Sípos László tartott előadást, a rovás jelene és jövője témájában. Nagyon érdekes dolgokat hallhattunk. De aki bírta a hőséget lehetett napközben strandra menni, sőt éjszakai fürdőzés is szerepelt a programban. Kovács senseinek is volt elfoglaltsága bőven, ugyanis tábor közben került sor az MKKSZ rendes közgyűlésére is, és voltak különböző szakmai gyűlések, összejövetelek is (bírói, továbbá utánpótlás bizottsági).
  A reggeli, ebéd, vacsora mennyisége jó volt, bár volt, amikor a mi Danink alig evett, de volt, amikor akár duplát is meg tudott volna enni. A táborban az idő - a kitűnő szervezésnek és programbőségnek köszönhetően - olyan gyorsan elrepült, hogy mire észbe kaptunk már indulhattunk is haza. Kis csapatunk jól érezte magát, és a jövő évi táborba is bizonyosan ellátogat.”Osu!  

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Miért jó egy magánóra?

Tovább

Csoportos edzések időpontjai

Tovább

Mi is az az FMS?

Tovább

Köszönjük a támogatást!

  • MOZOGJ VELÜNK !